Кой е измислил почивните дни? Да, като всяко нещо и те са били измислени от някого!

в Любопитно

Колкото и да обичаме почивните дни, бихте ли повярвали, че те са били измислени само преди около 100 години?

Вярно е! Преди това работната седмица е била 6 или седем дни, което означава, че хората са работили и учили постоянно! На други места пък са имали само един ден почивка и това често е било така заради религиозни традиции. Например, мюсюлманите традиционно си почиват в петък, докато евреите – в събота, а християните правят това в неделя. Това е било така до времето на индустриалната революция в края на 1800 година, когато започнала да се оформя идеята за два почивни дни. По това време големите фабрики, които произвеждали потребителски стоки, започнали да превръщат традиционната селскостопанска икономика в промишлена.

Фермерите започнали да заемат работни места в заводите, но често не харесвали да работят определени часове, като били свикнали да определят сами графика си във фермата. Те също не одобрявали факта, че много собственици на фабрики ги принуждавали да работят седем дни в седмицата. И започнали все по-често да надигат глас! Това оплакване в крайна сметка се превърнало в организирани трудови стачки в САЩ и други места по света, в които работещите отказвали да работят, за да изпратят силно послание до своите работодатели.

По време на тези стачки напрежението между правоохранителните органи и демонстрантите често е било високо и за съжаление някои хора са били ранени или дори са загубили живота си. С течение на времето и със засилващите се бунтове собствениците на фабрики осъзнали, че било най-ефективно да оставят работниците да почиват както в събота, така и в неделя.

Това важно решение, което ползваме и до днес обаче най-често се приписва на Хенри Форд. Форд пръв започнал да дава на работниците си два почивни дни! Защо? Той искал да продаде колите, които се произвеждали и един ден забелязал, че собствените му работници са били едни от най-добрите му клиенти. Решил, че хората биха купували повече коли, ако имали времето да им се наслаждават и да ги използват за пътувания. Малко след това му решение тази идея се разпространила навсякъде по света!

Така че следващия път, когато уикендът дойде и искате да благодарите на някого за него, благодарете на трудовото движение, включително на профсъюзите, които съществували в края на 80-те. И благодарете на Хенри Форд, който разбрал, че икономиката получава тласък, ако работниците имат няколко дни от седмицата, за да купуват стоки и да се радват, че ги използват!

Източник: az-deteto.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ