Ковчега на завета е скрит някъде под Калининград

в Конспирации/Религия

На руския пазар се е появила книгата Пруска следа на Ковчега на завета. Самият процес по нейното създаване е бил доста интересен. Известният калининградски архивист Анатолий Бахтин е написал своя труд още през 2000 година и дори успял да получи хонорар от столично издателство.

Но дошла поредната икономическа криза и книгата не била отпечатана. Издали я чак 12 години по-късно, а наскоро се е състояла авторската презентация на историческото изследване, посветено на една от най-великите тайни на човешката цивилизация.

Изчезналата флотилия

„Самата идея се роди още през 1989 г. – спомня си Бактин. – Тогава в нашата област за пореден път търсеха Кехлибарената стая и аз бях командирован в екипа търсачи от областния архив. Докато се ровех в документите, се натъкнах на споменаване за секретната организация на Третия райх „Аненербе“. Сега за нея се знае повече, но тогава това название не беше известно дори на всеки историк.

Оказва се, че и до днес не са известни много конкретни факти от дейността на „Аненербе“. И ето че аз разбрах, че в Германия най-накрая е излязла посветена на тази организация книга. Заминах за Берлин и я придобих за 120 дойче марки. Не открих особени научни сензации, но се заинтересувах от легендите и сагите на Източна Прусия. Особено от една – за златния гроб на Балге. Именно той може да е Ковчега на завета, за съществуването на който първоначално не вярвах, но полека-лека започнах да клоня към възможността за съществуването на такава реликва.“

В Библията се разказва, че Ковчега, в който се съхраняват каменните плочи със заповедите, които Бог и дал на Мойсей за Израилевите синове, бил сандък от акациево дърво, дълъг 2,5 лакътя /1,25 м/ и висок и широк по 1,5 лакътя /0,75 м/. Отвън и отвътре той бил облицован с тънки златни листове..

Според версията на Анатолий Бахтин прочутият библейски артефакт може да е бил открит от рицарите тамплиери, активно действали през XII-XIII век в Палестина. От Светите земи той бил изпратен тайно в Париж, където била централата на рицарите. А когато френският крал Филип IV Хубави започнал да подготвя разгрома на ордена, рицарите решили да се погрижат за своите ценности.

Известно е за десетки кораби, които са отплавали от пристанището Ла Рошел в неизвестна посока. В историята този епизод е известен като „изчезналия флот на тамплиерите“. Но всъщност, както смята Бахтин, корабите със съкровища, архиви и реликви са държали курс към Източна Прусия.

Мариенбург – Балга, след това навсякъде

„Тамплиерите може да са доверили своите съкровища за съхранение на Тевтонския орден. Трябвало да изчакат тяхната организация да възстанови предишното си влияние и могъщество – казва Анатолий Бахтин. Когато е станало ясно, че това няма да се случи, са намерили приложение на ценностите. Изведнъж по цялата Източна Прусия изведнъж са започнали да се строят множество замъци. А това е струвало невероятно скъпо.“

Ковчега на завета, според архивиста, се е озовал в Мариенбург – в скромен тогава замък край блатата. След поражението на тевтонците при Грюнвалд през 1410 година замъкът е бил превзет от отряд наемници. Но преди това са успели да евакуират Кивота. Това е станало по реките до залива, а след това по море до Балга. И са го скрили някъде в околността. Но това не е било последното пътешествие на реликвата.

„Няколко години по-късно вече бившият велик магистър Албрехт отново тайно е взел Кивота от Балга – смята Бахтин. Но къде го е отнесъл, може само да се гадае, вариантите са много.“

Къде именно на територията, която някога се е наричала Източна Прусия, е скрит Кивотът, е загадка, сродна с местонахождението на Кехлибарената стая. Но ако тази версия е вярна, то прочутият холивудски герой Индиана Джоунс напразно е търсил безценната реликва, закъснявайки с поне 700 години.

Източник: burgasnews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Конспирации

Отиди на Топ