Какво се случва със самолета, когато бъде ударен от светкавица?

в Любопитно

Все още много хора имат необясним страх от летене със самолет. За това няма никаква причина, тъй като това е най-безопасният начин за транспорт въобще. Той е буквално десетки хиляди пъти по-безопасен от автомобилите, например. Въпреки това 1 на всеки 5 души има аерофобия. При запитване – много от хората казват, че едно от нещата, от които най-много се страхуват е, че гръмотевица може да свали самолета.

Това далеч обаче не е повод за притеснения. Всяка година гръмотевиците отнемат живота на стотици хора по цял свят. Самолетите обаче са едно от последните места, в които можете да се страхувате, че ще ви сполети нещо подобно. Всъщност, гръмотевица да удари огромна машина от железа, която се рее в небето, е нещо напълно нормално. Даже напротив – случва се най-редовно.

Самолетите обаче са така проектирани, че да поемат удари на мълнии. Дори да се случи машината да бъде ударена от светкавица, обикновено това не причинява никакви щети или пък козметични такива. В миналото не е било така. Самолетите не са били толкова сигурни и са се случвали инциденти. Последният такъв в САЩ е регистриран през 1967 г., когато гръмотевица буквално взривява един самолет. От тогава обаче технологията се е променила и напреднала много. Днешните самолети са многократно по-усъвършенствани и застраховани от каквито и да е инциденти, включително мълнии.

Вече не

Самото тяло на самолетите служи като Фарадеева клетка – контейнер, които блокира електромагнитните полета. Ако светкавица удари летящата машина, енергията на заряда се движи около външната обвивка на тялото, предпазвайки вътрешната част от всяко напрежение. Поради тези причини светкавиците обикновено удрят някой остър ръб на самолета, като крилото или носа, а токът излиза през опашката.

Разбира се, има малък шанс гръмотевица да предизвика взрив на резервоара, но те са изключително внимателно заземени и трябва да има сериозен проблем нещо подобно да се случи.

Най-новите самолети пък са направени от по-голяма дял високо композитни материали като въглеродни влакна, което води до много по-малка електрическа проводимост. За да редуцират тези ефекти, производителите слагат в корпуса стоманени кабели, които да извеждат безопасно тока. Самите самолети са снабдени и с много други технологии, които предпазват машините от повреждане, в случай на удар от гръм. Когато диспечерите карат пилотите да заобикалят големи бури, то не е заради светкавиците, а поради потенциалната турбуленция или възможни външни щети, причинени от неща като градушка.

Източник: itravel-bg.com

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ