Имате икона в дома си? Вижте кои ритуали трябва да спазвате

в Религия

Иконата е сред най-предпочитаните подаръци за новодомци. Освен че пази дома и живущите в него, тя е символ на вярата и те приближава до Бог.

Спазвайки законите на източноправославния канон, иконата трябва да бъде закачена на източна стена или ъгъл, така че да е с гръб към изгрева.

Мястото не трябва да е тайно, а напротив – всеки, който прекрачва прага на дома, да може да я вижда. До иконата не трябва да има картини, снимки, рамки с други послания, гоблени, часовници или украшения.

Светото изображение не трябва да се държи близо до радио или телевизор.

В някои семейства има икона с кандило. По традиция то трябва винаги да гори, както гори вярата на човек в Бог, но в много домове от съображения за сигурност кандилото се пали само на празници или за кратко сутрин.

Задължителна за всеки християнски дом е иконата, изобразяваща Христос. Тя трябва да е най-голямата и да стои над всички останали. Следващата в йерархията е иконата на Богородица, която стои вляво от тази на Христос. Много семейства имат икони на светец, който техният род почита. Най-често това е светецът, на когото е кръстен главата на дома. Може да сложите и икона на свети Мина – покровител на семейството. Ако в дома живее млада майка или бебе, трябва да се сложи икона на Богородица с младенеца. Ако пък има болен, тогава ви трябва икона на свети Пантелеймон.

Източник: retro.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ