Защо фламингото стои на един крак?

в Любопитно

Една от най-простите, но и най-енигматични загадки на природата е защо само фламингото обича да стои на един крак?

След провеждането на мащабно изследване на отглеждани в изкуствена среда фламинго на Карибите, двама учени смятат, че имат окончателен отговор по въпроса. Според учените, фламингото стои на един крак, за да регулира по този начин телесната си температура. Матю Андерсън и Сара Уилямс са специалисти по сравнителна психология в Университета „Ст. Джоузеф“ във Филаделфия, изследващи еволюцията на поведението.

„Фламингото привлече вниманието ми поради множество причини“, заявява Андерсън. „От научна гледна точка, тяхната силно общителна природа ги прави идеален вид за изследване на общественото влияние върху поведението. От естетична гледна точка, те са огромни, красиви и изразителни. Но може би най-важното, и аз бях много изненадан да открия това, е колко малко систематични, основани на хипотези емпирични изследвания, са били осъществени до този момент за фламингото“, споделя изследователят., цитиран от БГНЕС.

Андерсън и Уилямс започнали изследването си с това, дали птиците показват предпочитания относно това коя страна от телата си те използват за различни цели, подобно на предпочитанията лява-дясна ръка при хората. Учените открили, че фламингото предпочита да почива с глава в една посока повече, отколкото в другата и че това, коя е избраната посока на главата определя степента на агресивност на дадената птица към останалите от ятото. Било установено също така, че няма предпочитан крак, върху който красивите представители на пернатите да си почиват повече, отколкото върху другия. Повечето фламинго обаче избирали да отдъхват с глави, наклонени надясно.

Другите, избиращи лявата посока на главата, били сред най-честите участници в свади, регистрирали учените. Това довело учените до идеята да проучат дали птиците предпочитат да стърчат повече на единия от двата крака. Последвал и въпросът защо изобщо фламингото застава на един крак. Когато наблюденията показали, че то стои така само във вода, отговорът дошъл от само себе си – за да регулира по-добре телесната си температура, още повече, че всяка от тези птици прекарва часове във водна среда.

Източник: lapichki.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ