Защо трябва да уважаваме враговете си

в Любопитно

Разбереш ли врага си – печелиш войната! Нека излезем от това клише и си дадем сметка, че трябва да сме благодарни, че имаме врагове, защото те могат да ни научат да осмисляме по-добре живота и да опознаем в дълбочина самите себе си, да започнем да приемаме хората такива, каквито си. Без врагове няма да можем да получим уроците, които ще ни направят по-добри.

Ето няколко важни причини защо трябва да обичаме враговете си:

1. Те ни помагат да управляваме негативните емоции

Враговете са тези, които ще ви помогнат да откриете и измерите вашето чувство за гняв и да се научите да се владеете. Управлението на гнева е по-ефективно, когато се овладява в практиката, а не на теория.

2. Правят ни по-силни

Врагове имат само силните личности, арена на съперничеството тук е правото да бъдеш едни гърди напред. Понякога човек може и да не подозира, че е конкурентоспособен, докато не се сблъска със съперник. Такива двубои раждат правилната мотивация да бъдеш по-добър.

3. Критиката им може да бъде конструктивна

Критиката на врага носи повече ползи от възторжените похвали на приятелите. Врагът няма да ви ласкае. Дори и когато говори от позицията на ненавист, в думите му винаги можете да откриете частици истина.

4. Могат да ви станат съюзник

Да се научиш да обичаш враговете си също така означава да се опитваш да установяваш взаимодействие с тях. В крайна сметка, ако намерите общ език и създадете комфортна атмосфера за общуване, ще спечелите още един приятел. А това работи за вас в дългосрочна перспектива и подобрява уменията ви за общуване с хората.

5. Те са възможност да извлечете позитиви

Даже, когато се чувствате обсадени от негативност и вражески настроения, винаги можете да откриете позитивна гледна точка. Знанието, че имате врагове, не означава, че не можете да се съсредоточите върху важните, истински добри неща в живота ви. Наличието на врагове е важно и от гледна точка на оценката на ситуацията – можете да си вземете пауза, да отстъпите за малко встрани и да прецените по-спокойно всичко и всички около вас.

6. Понякога е просто недоразумение

Често причината, поради която имате врагове, може да бъде много безобидна. Може би не сте разбрали същността на конфликта и вашият съперник ще ви помогне да си изясните цялата картина. В такива помага способността да слушате. Повечето конфликти между хората се дължат на липсата на разбиране за позицията на другия.

7. Учат ни да ценим любовта

Любовта и омразата са две противоположни емоции. Когато имате врагове, чувствате тяхната неприязън към вас. Но, в живота ви непременно има и хора, които ви обичат. А щом ви обичат, значи във вас има нещо специално и вие сте длъжни сте да го направите своя силна страна.

8. Помагат ни да проумеем, че омразата е излишна

Омразата е прекалено тежък товар и ранява този, който мрази по-силно от този, който е мразен. Това е една от най-опасните емоции за организма. Способна е да „смуче“ енергия отвсякъде и да превърне човек в инвалид. Омразата носи само токсични емоции и води до лоши реакции.

Древноиндийските трактаки Веди казват, че човек има на този свят само шест врагове: похот, гняв, завист, егоизъм, арогантност и илюзия. Победите ли ги, ще видите, че около вас има само приятели.

Източник: uchiteli.bg

Вижте още от bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ