Защо точно четирилистната детелина носи късмет

в Любопитно

Детелината с четири листа винаги е била смятана за растение, което носи късмет на този, който го намери. Дори да бъде получена като подарък, четирилистната детелина ще донесе щастие и късмет на собственика си. Голяма рядкост е да се намери четирилистна детелина в природата.

Има много легенди за това защо точно детелината с четири листа носи щастие и късмет. Това е растение, което векове наред е било свещено за друидите – ирландски свещеници, които са изпълнявали специални ритуали, свързани с природата.

Друидите смятали, че детелината с четири листа е свещено растение, тъй като четирите й листенца образуват правилен кръст. Всеки, който намерел такава детелина, можел да я носи със себе си и да е сигурен, че по този начин носи със себе си наистина свещен знак, който да му носи късмет и да го закриля в трудностите.

Според друидите четирилистната детелина е символ на Светата Троица. Трите й листенца са символ на Бог Отец, Бог Син и Светия Дух, а четвъртото листенце е олицетворение на благословията на Бог. Затова всеки, който намери четирилистна детелина или тя му бъде подарена от скъп човек, ще има късмет.

Други народи също имат своите легенди за четирилистната детелина. Тя е била символ на щастие и е носела късмет и при прабългарите.

Те са смятали, че четири листенца на детелината са четирите посоки на света. Според други вярвания листенцата на четирилистната детелина са символ на щастието, любовта, надеждата и вярата.

Ако намерите четирилистна детелина или някой скъп човек ви я подари, изсушете я и я носете близо до тялото си. Така тя винаги ще ви носи късмет.

А ако вие подарите четирилистна детелина на ваш близък човек, това означава, че дарявате част от собственото си щастие на него, защото това е по-важно за вас от собственото ви щастие.

Четирилистната детелина може да се носи и в медальон и ако е добре изсушена, да се предава от поколение на поколение, за да носи късмет на всички членове на семейството. Най-голям късмет носи детелината с четири листа, която човек открие сам на някоя поляна.

Източник: sanovnik.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ