Защо ни е брачната халка?

в Любопитно/Религия

Дали целта на брачната халка е да сигнализира, че сме обвързани или е нещо повече? Всъщност пръстенът като затворена окръжност символизира единство и цялост, защото няма нито начало, нито край. Неговият централен отвор е мястото, през което минава небесната сила. Затова брачната халка се използва като знак за вечен съюз на две сърца, на съпружеска вярност, на семейна хармония. Пръстенът обаче има своето значение не само, когато става въпрос за принадлежност към брачната половинка.

Безкрайността е символ на власт.

Това е знак на принадлежност към определен кръг, знак за особено положение. Притежателят на пръстена може да се разглежда като обладател на собствената си вселена, която носи със себе си. Затова пръстенът винаги е бил задължителен атрибут на магове, жреци и крале. Известно е, че цар Соломон е имал магически пръстен, с чиято помощ е могъл да заповядва на ангели, демони, на всички стихии и природни духове.

В Древен Египет пръстенът като знак на вечността е сходен със свит във вид на окръжност шнур със завързани на възел краища. Този символ често присъства в изображенията на богове и фараони. Силата на пръстена предотвратявала беди и служила за защита на фараона. Написани, имената на владетелите се затваряли в царския пръстен, така наречения картуш. Обикновените хора използвали амулети с възли във вид на пръстен, които би трябвало да ги защитават от болести и нещастия.

В Китай окръжността се смята за начало на мирозданието. Пръстенът е символ на вечността, но и на достойнство и власт. Затвореният пръстен означава императорска благосклонност, разтворения – гняв по отношение на подчинените. Когато императорът изпращал пръстен и ако това било цял пръстен, това означавало, че той има намерение да възстанови този човек на държавен пост, запазвайки репутацията му, без да го понижава по звание.. Ако пръстенът бил отворен, означавало, че човека повече няма да бъде допускан до държавните дела.

В индуизма бог Шива в кръг от пламтящи езици танцува своя космически танц, олицетворявайки жизнения цикъл като отделно взето същество, семейство, планета, както и на цялата вселена. Този танц е кръговратът на природата във вечния процес на съзидание и разрушение. Заедно с това, светлината, излъчваща се от пръстена на пламъците символизира вечната, дълбока мъдрост.

При древните гърци и римляни железните пръстени означавали авторитет и уважение: да ги носят било позволено само на много достойните граждани. А за жреците на Юпитер златните пръстени били задължителен елемент. Очевидно оттук водят началото си епископските пръстени, означаващи причастност към божестеното служение. В древногръцкия мит за Прометей Херакъл с разрешението на Зевс освобождава от веригите прикования титан, но върху ръката на Прометей остава желязна халка с парче скала. Оттогава Прометей бил принуден да носи тази халка в знак на подчинение на гръмовержеца.

В християнството пръстенът на висшите духовници символизира не само брака им с Христос, но и духовните им задължения. Папският пръстен е известен с името „пръстена на рибаря“, тъй като върху него е изобразен свети Петър, който лови риба. Папският пръстен е предназначен да напомня на Папата, че е наследник на Апостол Петър, който бил рибар по занятие. До 1842 година пръстенът се използвал и като печат за удостоверяване на папската кореспонденция от частен характер. За новоизбарния папа се изработва нов пръстен с неговото име, а пръстенът на предишния папа заедно с оловния печат се унищожават в присъствието на кардиналите, за да се изключи възможността за фалшифициране на документи. Обикновен пръстен във вид на метална халка може да носи и монахинята, което символизира нейния брак с Христос.
Две свързани халки или два пръстена, разположени един над друг в християнството са символично изображение на небето и земята. Три халки означават Светата Троица.

Източник: magicaura.com

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ