Добрите маниери

в Любопитно

Добрите маниери могат да ни помогнат да предразположим всеки събеседник. Но дали използваме правилно „вълшебните думички“?

Знаем, че най-вежливата нация в света са японците. В Япония е прието хората да се извиняват един на друг, дори и никой да не е виновен. Японски „специалитет“ е и да се благодари до безкрайност. Благодари се дори за неща, които са се случили години по-рано. И това е защото, според техния етикет, по никакъв начин не трябва да се допускат конфликтни ситуации или пък да се развали настроението на събеседника. По тази причина, японците никога не спорят и не казват „не“.

Ние, от друга страна, обичаме да отстояваме мнението си. Това обаче не ни дава право да забравяме някои „вълшебни думички“ като „моля“ , „благодаря“ и „извинете“. Защото с вежливостта показваме уважение към с човека, с когото общуваме, както и към самите себе си.

Някога е било прието при среща поздравите да бъдат съпроводени с цял ритуал. Днес нещата са се променили и едно кимване е достатъчно, що се отнася до Европа. На Изток кимването е по-енергично, докато в някои страни, включително Япония, хората се покланят. Навсякъде по света при среща, хората си пожелават здраве, добро утро, добър ден или добър вечер. Но и за това си има етикет. Мъжете поздравяват жените, по-младите – по-възрастните, подчиненият – шефа си. Между приятели се допускат поздрави като „привет“ или „здравей“, например.

Когато сме на гости, закъснелият първи поздравява събралите се. Когато се здрависвате с някого, гледайте го в очите. Много важен е и начинът на здрависване. Ръцете трябва да се стиснат силно, но без да се прекалява. В никакъв случай не подавайте ръката си вяло, все едно е мъртва риба. Това е признак на неуважение и пренебрежение към човека срещу вас.

По принцип е прието да се благодари дори и за незначителни неща, например, когато ви подават менюто в ресторанта или пък ви помагат да облечете палтото си. За съжаление обаче не всички притежават добри маниери. Изследване дори е установило, че московчани да най-невъзпитани в Европа. Само 60 процента от хората в руския мегаполис придържат вратата, за да може дамата да мине напред, а продавачите рядко благодарят за направената покупка. Купувачите се държат по същия начин. Затова не се скъпете на благодарности и скоро и околните ще ви отговорят със същото.

За подарък и помощ може да се благодари и повторно. Ако помощта или услугата изискват нещо повече от обикновено „благодаря“, може да направите малък подарък на човека, който ви е помогнал, а делови партньор поканете на ресторант.

Благодарността трябва да се своевременна. Ако получите картичка за някакъв празник, трябва да благодарите не по-късно от два дни след това.

Всяка молба, дори и най-незначителната, трябва да придружите с изрази като „Моля“, „Бъдете добри“, „Ако обичате“. Избягвайте отрицателните формулировки като „Не бихте ли…?“. Човешкият мозък е така устроен, че му е по-приятно да приема позитивните сигнали.

„Вълшебните думички“ са необходими и в ситуации, когато трябва да се извините. Това не трябва да става чрез трети лица, съберете сили и се извинете лично. При това направете го веднага след случката. Не се опитвайте да обръщане нещата в шега.

Закъснението също е повод за извинение – това важи, както за деловите, така и за личните ви срещи.

Източник: krasotata.net

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ