Денят, в който “Trinity”… избухна

в История

В наши дни всеки е чувал английската дума gadget. Преводът й на български език не е сложен – устройство или приспособление. Но има и случаи, в които тези термини са неприложими. Защото има едно устройство, наричано “Gadget” и би било нелепо да го описваме като “устройството “. А и не звучи правилно да се преведе като “Нещото”. Въпросното устройство е първата атомна бомба. В периода между 1943 година и лятото на 1945 година, в рамките на проекта “Манхатън”, са създадени три атомни бомби. Плутониевата бомба с кодово име “Gadget” е първата в историята, с която е проведен тест. Самият първи взрив на атомно оръжие също си има кодово име – наричат го “Trinity”.

На разсъмване на 16 юли 1945 година, на полигона Аламогордо, е проведено първото изпитание на плутониева бомба от имплозивен тип. С този взрив се слага началото на атомната ера в човешката история.

До него се стига след дълги години работа. В края на XIX и началото на ХХ век редица учени извършват няколко открития в областта на радиоактивността и радиоактивните вещества. Първо Антоан Бекерел открива радиоактивните свойства на урана. После Ърнест Ръдърфорд идентифицира алфа-, бета- и гама- лъченията. Учените трупат знания за ядрените реакции и радиоактивния разпад. Когато в Германия на власт идва нацисткия режим на Хитлер, много учени от Стария континент търсят убежище в САЩ. Сред тях са и много от водещите умове, работещи в областта на радиоактивността на веществата.

С началото на Втората световна война опасенията, че по заповед на Хитлер се разработва супер мощно оръжие нарастват. В САЩ Алберт Айнщайн пише своето писмо до президента Рузвелт, в което го информира за опасенията си, че Германия работи по създаването на ядрено оръжие. В отговор на това писмо е създаден “Уранов комитет”, чиято задача е да се осигурят достатъчни количества уранови запаси за провеждането на опити по създаването на оръжие, на база радиоактивния разпад на веществата.

Под ръководството на този комитет до 1943 година се провеждат научните опити в областта на радиоактивността. На 17 септември 1943 година всичко минава под шапката на програма, получила кодовото име “Манхатън”. Конкретната задача е създаването на атомна бомба. След почти две години работа резултатите са налице.
Изработени са три бомби. Първата е “Gadget” – плутониева бомба, използвана в първия ядрен опит. Урановият “Малчуган” е взривен на 6 август над Хирошима. А плутониевият “Шишко” е хвърлен три дни по-късно над Нагасаки. И всичко това – под поетичното наименование “Trinity”.

В програмата “Манхатън” работят учени от Великобритания, Канада, Европа и САЩ. Учените работят в екип и постигат успехи в съвсем кратки срокове. Но на политическо ниво има напрежение между Великобритания и САЩ. Британците са “сърдити” на презокеанските си съюзници, заради това, че ползват техни учени и разработки, а отказват да споделят постиженията си.

Въпреки това напрежение се стига до ранното утро на 16 юли 1945 година. В рамките на операция “Trinity” (предполага се, че ръководителят на научния екип Дж. Робърт Опенхаймер избира това кодово име като препратка към творчеството на английския поет от епохата на барока и ярък представител на “метафизичната поетична школа” Джон Дън) на полигона в Аламогордо е взривена бомбата, наречена “Gadget”.

Взривът е с еквивалент от около 21 килотона тротил. Преди провеждането на теста учените така и не могат да дадат точни предсказания какво следва да се очаква. Според различните прогнози очакванията са да бъде наблюдавано освобождаване на енергия, равняваща се на тази, отделяна при взривяването на няколко хиляди тона тротил.

Най-близо до реалността е предсказанието на физика Раби, който предварително очаква мощност от 18 килотона. Изказани са предположения, че може да се стигне до унищожаване на целия щат Ню Мексико, дори и на цялата планета (смята се, че ядреният взрив може да отключи неконтролируема верижна реакция, която да изгори всичкият кислород в атмосферата). Така или иначе, резултатът се оказва в рамките на предварителните очаквания на повечето учени. Крайните варианти – както за провал, така и за пълен апокалипсис – са дело предимно на лаици и никой не ги разглежда сериозно.

Два месеца преди същинския тест на полигона е извършен взрив на 100 тона тротил, който да послужи като еталон за оценка на мощността на ядрения опит. Този тест, опитът с “Gadget”, както и двата бойни взрива над Хирошима и Нагасаки са запечатани на кинолента в 92-минутния документален филм под заглавие “Trinity” and Beyond: The Atomic Bomb Movie”. Мълвата твърди, че след взрива, ръководителят на проекта Опенхаймер се обръща към генерал Лесли Гровс, командващ военната част на проекта “Манхатън” с думите: “Войната свърши”, на което генералът му отвръща: „Да, но след като пуснем другите две бомби над Япония”.

Всяка година на 1 април и 1 октомври се организират туристически групи с желаещи от близо да видят мястото, на което започва ядрената ера на човечеството.

Източник: burgasnews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ