Вълкодавите от спецназа на ГРУ

в Конспирации

Спецназът на ГРУ е „очите и ушите“ на Генералния щаб във въоръжените сили на Руската федерация

През 2003 г. недалеч от село Сержен Юрт е унищожен отряд от професионални наемници. В чеченските гори те създали истински университет по подготовката на международни терористи. Бандата се състояла от алжирци, турци, йорданци и дори от германци. Седем млади спецназовци влизат в бой с около 20 „вълци“, както се нарекли бандитите. Това са бойци от спецназа на ГРУ – Главното разузнавателно управление, елитът на руската армия.

Пълното име на спецназа на ГРУ е „Подразделения със специално назначение в Главното разузнавателно управление в ГЩ във въоръжените сили на Руската федерация“.

На 24 октомври 1950 г. е издадена секретна директива за създаването на специални подразделения, които да провеждат разузнаване и диверсии в тила на противника. Веднага във всичките военни окръзи в Съветския съюз са създадени такива части – 46 роти по 120 души във всяка от тях. По-късно на тяхната основа са сформирани бригади спецназ. Първата от тях е създадена през 1962 г.; през 1968 г. се появява първият учебен полк спецназ, край Псков; през 1970 г. е сформиран втори – край Ташкент.

Първоначално частите със спецназначение се готвят за война с НАТО.

Задачите на спецназа на ГРУ включват дълбоко разузнаване и диверсионна дейност; в тила на врага диверсантите събират сведения за въоръженията на противника и ги предават в Главното разузнавателно управление, действат против щабове и други пунктове за управление на неприятеля, извършват диверсии и терористични актове, всяват паника сред населението, унищожават обекти на инфраструктурата.

Съставът на подразделенията, както и преди е засекретен. Предполага се, че спецназът в ГРУ включва около 10 хиляди души личен състав.

С какво се прославиха спецназовците на ГРУ

Най-известната операция на спецназа на ГРУ е завземането на двореца на Хафизула Амин в Кабул през 1979 г. В Афганистан спецбойците от ГРУ се използват широко в борбата с муджахидините. Части от спецназа на ГРУ участват в неутрализирането на сепаратизма в Северен Кавказ. Спецназът на ГРУ е задействан и по времето на гражданската война в Таджикистан, във войната в Грузия през 2008 г. Има информация, че някои части със спецназначение в момента воюват в Сирия.

Днес ГРУ не включва само диверсионно-разузнавателни групи, то се занимава активно с агентурно разузнаване, събирането на информация в киберпространството, използва радиоелектронното и космическото разузнаване. Руските военни разузнавачи успешно използват методите на информационната война, работят със задгранични политически сили и отделни политици.

През 2010 г. Главното разузнавателно управление е преименувано в Главно управление на Генералния щаб, но старото име по-популярно.

Спецназовците често се бъркат с десантчиците, тъй като за конспирация униформите им са еднакви; и двата вида части използват моряшки тениски и сини барети. И след разпадането на Съветския съюз тази традиция се запазва. Разузнавачите също скачат с парашут, но десантчиците имат по-мащабни задачи. Числеността на десантчиците във военновъздушните войски са много повече – над 45 хиляди души.

Въоръжението на спецназа на ГРУ

Като цяло въоръжението на командосите от ГРУ е като при останалите мотострелкови части, но има и някои специфики. Например разузнавачите използват специалния автомат „Вал“ и специалната снайперска пушка „Винторез“.

Кои служат в спецназа на ГРУ

На служба се приемат млади хора, които имат спортна подготовка, здраве и знаят чужд език. За тях службата може да бъде трудна и опасна, но не е битка за някаква отвлечена идея.
Филмите и книгите представят спецназовците от ГРУ като универсални терминатори. На бойни задачи те могат да не спят три дни, стрелят без грешка, с голи ръце могат да разпръснат десетки въоръжени; спецназовците могат дълго да бягат, точно да стрелят, но това все пак са обикновени хора, които се страхуват от куршумите и невинаги знаят къде ги чака противникът.
Разузнавачите действат в тила на врага, където е голям рискът да попаднат в плен, затова са обучени как да се държат в плен, преди да бъдат изпратени на задача преминават инструктаж и получават „легенда“.
Тъй като това са секретни войски, които изпълняват секретна мисия, командването според идеята трябва да предупреди бойците: ако се окажете в плен, ние не ви познаваме, вие сами сте стигнали до там.

Подготовката в спецназа на ГРУ

Кандидатът трябва да има необходимия минимум: да пробяга три километра за десет минути, да направи 25 набирания на лост, бягане на 100 метра за 12 секунди, 90 лицеви опори, 90 преси за две минути, да владее ръкопашен бой.

Освен физическата подготовка кандидат-спецбойците трябва да бъдат психически здрави, устойчиви на стрес, да не се паникьосват в сложна обстановка.
Ако кандидатът попадне в спецназа на ГРУ, го чакат дълги месеци упорити тренировки, обучения в ръкопашен бой, които укрепват духа и характера му. Спецбоецът трябва да умее да се бие с голи ръце, да използва в боя различни предмети. Новобранците се сблъскват с по-силни противници, а понякога дори няколко; в този случай не е важно той да победи, а да издържи колкото може повече.

Бъдещите бойци от спецназа на ГРУ се учат да издържат най-тежки изпитания, които поставят човека на границата на физическите му възможности: продължително лишаване от сън и храна, изнурителни физически натоварвания, психологическа преса. В спецназа бъдещите бойци се обучават майсторски да владеят всичките видове стрелково оръжие.

Структура и състав на спецназа на ГРУ

Втора отделна бригада със специално назначение в Западния военен окръг;
Трета гвардейска отделна бригада в ГРУ, в Централния военен окръг, създадена през 1966 г. в Толиати;
Десета планинска отделна бригада в ГРУ, Северно-кавказки военен окръг, създадена през 2003 г., в село Молино, Краснодарски край;
Четиринайсета отделна бригада в ГРУ, Далечноизточен окръг, сформирана през 1966 г., участва в бойните действия в Афгинистан и Чечения;
Шестнайсета бригада със специално назначение, Западен военен окръг, сформирана през 1963 г., участвала в двете чеченски кампании, в миротворчески операции, охранява важни обекти в Таджикистан в началото на 90-те години;
Двайсет и втора гвардейска отделна бригада със специално назначение, Южен военен окръг, сформирана през 1976 г. в Казахстан, участва активно в Афганистанската война;
Двайсет и четвърта отделна бригада в ГРУ, Централен военен окръг, участвала в Афганистанската война и операциите в Северен Кавказ;
346-а отделна бригада със специално назначение, Южен военен окръг, град Прохладный, Кабардино-Балкария;
Двайсет и пети отделен полк със специално назначение, Южен военен окръг.

По заповед на Михаил Горбачов през 1987 г. група съветски бойци прониква на територията на САЩ и залага ядрени заряди близо до стратегическите междуконтинентални ракети на американците. Ако ракетите бъдат изстреляни, ядрените заряди се взривяват автоматично и ги унищожават.

Това е само една от свръхсекретните операции, проведени от Спецназа на ГРУ. Разузнавачите-командоси от митичното ГРУ на практика участват във всяка точка на земното кълбо, където се водят военни действия. Те бяха и са в Корея, Африка, Латинска Америка, Виетнам, Афганистан, Чечения, Сирия…

Кои са те, как тренират и как се обучават, ще научите от
КНИГАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО „РАСПЕР“ – „СПЕЦНАЗЪТ НА ГРУ“

Източник: komandos.dir.bg

efekt-2

Вижте още от bultimes

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Конспирации

Отидете горе