Великата отечествена: 1418 дни и нощи на война

в История

1418 дни и нощи на война следват 22 юни 1941 г., когато хитлеристка Германия напада изненадващо Съветския съюз. Границата от Балтийско море до Карпатите е атакувана, бомбардирани са десетки градове, на артилерийски обстрел са подложени военни обекти и места за дислокация на червеноармейски части. Започва Великата отечествена -най-кървавата война в досегашната история на човечеството. Народите на Съветския съюз са изправени пред историческото предизвикателство на оцеляването или победата.

Началото е пагубно – обкръжени и разбити с големи загуби са войските в пограничните райони, унищожена е огромно количество бойна техника, стотици хиляди попадат в плен. Но духът на великата страна не е пречупен. Нейните войници на 9 май 1945 година ще развеят знаме над Райхстага в Берлин.

Наше дело правое! Враг будет разбит! Победа будет за нами, казва в първата си реч, малко след нахлуването Сталин. А след погрома в началото страната устоя. С цената на  стотици разрушени градове и над 70 хил. села, на останали без покрив 25 млн. човека. На сринати около 32 хил. промишлени предприятия, 65 хил. километра железопътни линии, унищожени 98 хил. колхоза, 1876 совхоза и 2890 машино-тракторни станции. Като цяло материалните загуби на СССР се изчисляват на 2600 млрд. рубли.  Живота си губят 26 млн. 459 хил. човека – войници и офицери, мирни жители – убити, загинали от глад, умрели от лишения. Над 4 млн. съветски граждани са депортирани в Германия. Мнозина от тях загиват в концлагери.

Такава е равносметката от безумната авантюра. А 22 юни – Ден на паметта и скръбта в Русия.

Източник: izvestnik.info

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ