Български ученик грабна златото и впечатли научните среди с представянето си на Менделеева олимпиада в Китай

в Свят

Български ученик грабна златото и впечатли научните среди с представянето си на Менделеева олимпиада в КитайНаш ученик е първият българин със злато от двете най-престижни международни олимпиади по химия в света.

Виктор Лилов, който е на 17 години, превзе международната Менделеева олимпиада в Китай и предизвика възхищението на научните среди, съобщи Нова телевизия.

„Подготвяхме се в олимпийската лаборатория във Факултета по химия и фармация, където наблягахме на експериментални методи и подготовки за експерименталния кръг на Менделеевата олимпиада”, обяснява Виктор.

По време на Олимпиадата в Китай се събират отбори от цял свят. „Тази година се явиха Китай и Виетнам с отбори от по 14 и 10 души, които също се оказаха изключително силна конкуренция. “Китайците се представиха изключително добре”, добавя младият учен.

Виктор Лилов печели втория златен медал за България, но не е единствен в успехите за страната ни.

Павел Николов също е златен медалист по химия. Съветва хората да не се плашат от науката.

„Щом аз, който съм по мързелив, съм успял да постигна такива успехи по химия, значи не е страшно”, шегува се той.

Ако формулите в химията са ясни, то точна формула за доброто приятелство няма. Все пак Павел и Виктор са успели да открият и нея. Към успеха на двамата принос имат и техните учители Христо Чанев и Даниела Цекова.

В плановете на двамата приятели за бъдещето стои на първо място науката. Надеждите им са, че ще провокират и други млади химици, които да тръгнат по техния път.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ