Бил ли е Ърнест Хемингуей шпионин за съветските власти?

в Конспирации

Слухът, че писателят Ърнест Хемингуей, като виден противник на фашизма, тайно е работил като шпионин за СССР, не е никак нов, но последната книга, посветена на живота му, разкрива повече подробности.

Писателят и бивш пехотинец Никълъс Рейнолдс разкрива повече за връзката на Хемингуей с ЦРУ и КГБ по времето на Втората световна война в книгата Писател, мореплавател, войник, шпионин: Тайните приключения на Ърнест Хемингуей.

Там се казва, че американския писател е бил приближен до съветския Народен комисариат на вътрешните работи (НКВД) и американското Управление на стратегическите служби (УСС).

За първи път Хемингуей осъществява контакт с НКВД през 1940 година в Ню Йорк. Тогава му дават кодовото име Арго и го внедряват в разузнавателната система.

Сделката е сключена тук, в Ню Йорк, някъде в югоизточната част на града. Не сме сигурни къде точно, коментира Рейнолдс пред CBS.

Доказателства за думите на Рейнолдс идват от друга книга, издадена през 2009 година от офицер на КГБ – Александър Василиев. Преди години той разглежда досиетата на шпиони зад границата и сред имената е било това на Хемингуей.

Не е ясно обаче каква е била работата на писателя за НКВД, въпреки че предположения не липсват.

Изнесените досиета за известния американски писател свидетелстват за дейност на идеологическа основа, което навежда на мисълта, че може би е работел като пропагандист, но това не е ясно казано.

Според Рейнолдс обаче авторът на Старецът и морето е работел и за САЩ. Открити са доказателства за неговата дейност в УСС и за Военноморските сили, включително мисията от Втората световна война, на която той преследва германска подводница в Карибския регион, използвайки личната си лодка.

След края на войната в много писма до приятелите си Хемингуей разкрива опасенията си, че може да стане жертва на борбата срещу комунизма и според изследването това е довело до решението му да прекара толкова години извън Щатите.

Източник: sanovnik.bg

efekt-2

Вижте още от bultimes

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Конспирации

Отидете горе