Любопитно! Човек издърпа 1.7-метрова тения от тялото си. Обвинява сушито

в Любопитно

Любопитно! Човек издърпа 1.7-метрова тения от тялото си. Обвинява сушитоЛюбопитно:
Един доста смахнат медицински случай от спешния център в Калифорния бе описан от д-р Кени Бан (Kenny Banh) като гост на скорошен епизод на предаването „This Won’t Hurt A Bit” (Няма да боли).
Историята не е за хора, които нямат здрави стомаси или са гнусливи.
Американец – запален любител на суши – по-специално, сьомга сашими – изважда дълга 1.7 м тения от собственото си тяло, разказва NPR.

Както разказва д-р Бан, преди около два месеца е работил в спешното отделение в Медицинския център във Фресно, Калифорния, когато един млад мъж дошъл при него с оплаквания от кървава диария. Но, за разлика от други пациенти, които идват с подобни заболявания с коремни болки и спазми, този човек също така е поискал да бъде лекуван с обезпаразитяващи медикаменти.
Но след това пациентът отваря торбата си и показва на д-р Бан „руло тоалетна хартия и увито около него нещо, което без съмнение, изглежда като гигантски дълга тения“, разказва д-р Бан в предаването от 8 януари.

Пациентът обяснил, че когато сяда на тоалетната, червеят започва, извивайки се да излиза от него. Тогава си мислел че умира, разказва д-р Бан.
Човекът си казал: „О, боже мой, червата ми излизат!“, припомня си д-р Бан.
Докато мъжът дърпа червея и той продължава да се плъзга, измъквайки се малко по малко, съществото започва да се движи – и скоро човекът започва да чувства облекчение, осъзнавайки, че това не са вътрешностите му, които излизат навън, а по-скоро тения.
Когато д-р Бан разплита червея от ролката и го слага върху хартиени кърпи, разбира, че паразитният червей, официално наричан хелминт, е дълъг 1,7 м, колкото е висок гостоприемникът му.
Въпреки, че е неудобно дълъг, това не е рекорд. Според д-р Джесика Мейсън (Jessica Mason), която е домакин на предаването, тенията може да достигне 12 м на дължина, което я прави най-големият паразит, който може да зарази хората.
Но как се е заразил човекът?

Пациентът е съобщил на д-р Бан, че не е пътувал извън страната и не може да си спомни да е пил съмнителна вода – два рискови фактора за попадане на паразитни червеи в човешкия организъм. Но калифорниецът е ял суши почти всеки ден – по-специално, сурова сьомга сашими.

Хората могат да се заразят с този вид тения, наречена Diphyllobothrium latum, от сурова или недостатъчно топлинно обработена риба, включително сьомга, пъстърва, костур и щука, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Миналата година изследване, публикувано в списание Emerging Infectious Diseases, открива тази тения в дива сьомга, уловена в Аляска, което накара специалистите да предупредят, че заразена с тения риба се среща и по американското тихоокеанско крайбрежие, а не само по азиатското и че ларвите на паразита са скрити дълбоко в мускулите на сьомгата и могат да бъдат унищожени само когато рибата се свари добре или замрази.

И все пак, инфекцията остава необичайна. Само около 2000 случая на заразени хора са докладвани – най-вече в Североизточна Азия, според Роман Кучта (Roman Kuchta), водещият изследовател на проучването. (В свинското и говеждото месо също има тении, но те са от различен род и са относително по-чести).

Обикновено този вид тения води само до незабележими симптоми, разказва CDC. Често хората дори не знаят, че са заразени. Но в изключителни случаи инфекцията може да доведе до усложнения, включително дефицит на витамин B12, чревна непроходимост и заболяване на жлъчния мехур.
Лечението на паразита е просто. Единична доза обезпаразитяващ медикамент – точно същите хапчета, които се дават на кучетата – е достатъчна, за да се унищожат всички червеи.
Д-р Бан разказва, че калифорниецът смята да се откаже от сашимито. Засега.

Любопитно или не внимавайте какво ядете !
Източник: nauka.offnews.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ